“Att mäta är att veta” Innan vi började mäta och visualisera med SenseNode gissade vi.
Nicklas Nilsson, Driftingengör
Södra Wood
Genom att analysera energiförbrukningen mellan olika kammartorkar identifierades snabbt att två av åtta torkar inte nådde önskad temperatur. Mätningarna visade att detta berodde på otillräckligt varmvattenflöde, vilket i sin tur berodde på felaktiga automatluftare. När dessa byttes ut och systemet luftades, kunde torkarna åter nå rätt temperatur. Resultatet blev ökad produktionsvolym och kvalitet.
Vid ett annat tillfälle uppkom ett problem med en strypventil som inte fungerade som förväntat. Tack vare den kontinuerliga mätningen upptäcktes och åtgärdades problemet snabbt, innan det påverkade produktionen.
“Energimätningen innebar förändringar i styrningen av värmepannan till torkarna. Den största fördelen är att kunna se var energin tar vägen och på så sätt styra pannan bättre”, säger Nicklas. Eftersom värmebehovet till torkarna varierar över tid beroende på torkprocessen, påverkar detta de två pannorna som eldas med bark och flis. Genom att förutse energibehovet från respektive tork kan pannan eldas mer förutsägbart, vilket minskar belastningen när effektbehovet ökar med 1 MW från en minut till nästa.
“Att mäta är att veta” Innan vi började mäta och visualisera med SenseNode gissade vi.
Nicklas Nilsson, Driftingengör
Södra Wood
Förra året gjordes en energikartläggning vilken både förenklades och förbättrades av kontinuerlig mätning på plats. Energiingenjörerna som utförde EKL fick inloggning till systemet och kunde på så vis få tillgång till nödvändiga data. Med denna data kom de fram till konkreta och välgrundade förslag som nu genomförs. Bland annat kompletteras tilläggsisoleringen i torkarna och man undersöker alternativ för värmeåtervinning.
Framöver ligger fokus på att ytterligare effektivisera energianvändningen. Förutom att sänka kostnader och förbättrad hållbarhet, leder en minskad energianvändning till att man slipper NOx-redovisa. Vid en energiförbrukning över 50 GWh är det krav på att rapportera NOx-utsläpp, med en 15% effektivisering kommer Södra under den gränsen.
Genom att mäta det som inte gick att se fick Södra Långasjö möjlighet att se det som man tidigare bara gissat kring. Resultaten blev insikter som både förbättrade kvaliteten och ökade produktionsmängden.
Södras EKL blev enklare och bättre genom att baseras på befintlig mätning på plats. Genom att ge energikonsulterna inloggning till systemet sparades tid.
Jag önskar ett demokonto för att testa och utvärdera Energy Analytics.
Formuläret inskickat! Du kommer få ett mail med inloggningsuppgifter. Det kan ta några timmar.