ENKEL OCH PRISVÄRD ENERGIKARTLÄGGNING

Energikartläggning

Företag som använder mer än 2,8 GWh energi per år omfattas av kravet på lagstadgad energikartläggning, Lag (2014:266) om Energikartläggning (EKL). 

 

Om ingen energikartläggning har gjorts tidigare så ska den första vara inlämnad senast den 11 oktober 2026.

 

Tidigare energikartläggningar fortsätter med 4-årscykler.

 

Från 1 januari 2025 gäller att företag med stor årlig energianvändning (snarare än stora företag) ska rapportera enligt lagen om EKL.  Därför är det fullt möjligt att just ditt företag ska att göra sin första energikartläggning under 2025-2026. 

 

Alternativ till lagstadgad EKL

En traditionell energikartlägging görs av en extern energikartläggare från ett konsultföretag. Denna tar fram en rapport baserad på engångsmätning av företagets energianvänding.

 

Ett modernare sätt att arbeta är genom ett energiledningssystem som SenseNode Energy Analytics. I detta hämtas mätvärden från strömmande data från samtliga nödvändiga mätpunkter i fullständiga tidsserier och med rapportfunktion.

 

Väljer man att arbeta med ett energiledningssystem som Energy Analytics får företaget en rapport som tar hänsyn till säsongsvariationer, hög-/lågkonjunktur och produktionsvariation. Samtidigt kan organisationen arbeta med beteende, rutiner och konkreta data även mellan rapporterna.  

 

Det finns många exempel på stora energibesparingar som gjorts genom detta arbetssätt utan att behov av kapitalkrävande investeringar. 

SenseNodes nästan Digitala EKL

För företag som har energiledningssystemet SenseNode Energy Analytics kan SenseNode Advisorys certifierade energikartläggare genomföra den lagstadgade kartläggningen.  

01
Uppstartsmöte

Tillsammans säkrar vi att Energy Analytics innehåller nödvändig data för en EKL.

02
Formulär och support

SenseNode skickar ett formulär som ska fyllas i samt, samt en lista på vilka bilder vår certifierade energikartläggare behöver från anläggningen.

03
Inlämning av formulär och fotografier

Företagets representant på plats returnerar ifyllt formulär och fotografier till vår certifierade energikartläggare.

04
Sammanställning och analys

SenseNode Advisory sammanställer ett utkast till EKL-rapport inför platsbesöket.

05
Vid behov: platsbesök och validering

Vår certifierade energikartläggare besöker anläggningen och går igenom rapporten tillsammans med teknikerna, gör sin egen kontroll samt söker svar på eventuella frågor inför den slutgiltiga EKL-rapporten.

06
Färdig rapport

Sensenode Advisory ombesörjer inlämning till Energimyndigheten och rapporten är klar för de kommande 3 åren.

Använd EKL till riktigt effektiviseringsarbete. Få en komplett åtgärdsbedömning, inte bara en pappersprodukt.

Magnus Holfelt

Senior Energiingenjör, SenseNode

Det blir inte billigare än så här

Eftersom företaget har SenseNode Energy Analytics ständigt uppdaterade data och rapportfunktion, kan den kvantitativa delen av en energikartlägging göras på distans genom befintliga analys– och rapportfunktioner.  

För att verifiera och komplettera den kvantitativa delen så behövs en del information om verksamheten samt fotografier som företagets egen personal kan skicka in. Detta kapar arbetstid, resekostnader, miljöavtryck och kan göras när det passar er och er verksamhet.

 

Tack vare det kan vi erbjuda en lagstadgad energikartläggning motsvarande halva priset av en konsult.

 

Notera att Sensenode inte aktivt bedriver försäljning av energikartläggningar, utan erbjuder tjänsten till våra befintliga kunder som har SenseNode Energy Analytics.

 

Det ger oss minimala kostnader för att genomföra en kartläggning vilket betyder att vi kan erbjuda energikartläggningar till marknadens mest konkurrenskraftiga priser.

Ny lagstiftning

Den senaste revideringen i EU:s Energieffektiviseringsdirektiv (EED) kräver att företag som använder mellan 2,8 GWh och 23,6 GWh energi per år behöver genomföra en energikartläggning. Detta kan göras antingen genom en certifierad energikartläggare eller med ett energiledningssystem. Har företaget en årlig användning på mer än 23,6 GWh behöver det ha infört ett energiledningssystem senast den 11 oktober 2027.

Vanliga frågor

Vad gäller för koncerner?

Som koncern gör du en övergripande EKL med alla anläggningar. Du kan själv göra en prioritering i vad som ska ingå, utgå från de med störst energianvändning. Varje enskild anläggning behöver göra sin energikartläggning utifrån vad som sägs i den övergripande energikartläggningen.

Jag hyr mina lokaler, ska de inkluderas i EKL?

Ni är endast skyldiga att kartlägga de delar av verksamheten som ni har rådighet över. I hyrda lokaler har hyresgästen i regel rådighet över sin egen verksamhets energi, men inte över byggnadens energianvändning. Energimyndigheten rekommenderar dock att ni samarbetar med er fastighetsägare för att få en helhetsbild av er energianvändning.

Hur redovisar jag?

Rapporten som görs ska ligga ute hos företagen och behöver inte skickas in. Energimyndigheten kan däremot begära in rapporten i samband med tillsyn, uppföljning och via ett rapporteringsförfarande.

Hur drar ni nytta av arbetet med EKL?

Prata med mig om energikartläggning.

Boka möte

Utforska gratis demokonto

Jag önskar ett demokonto för att testa och utvärdera Energy Analytics.

Demokonto

Formuläret inskickat! Du kommer få ett mail med inloggningsuppgifter. Det kan ta några timmar.