Ställverk och onödiga effekttoppar

Att energikostnaden är en av de absolut högsta kostnaderna när det kommer till produktion är knappast en nyhet. Och även om det verkar ganska enkelt och som att ni har full kontroll på er maskinpark och er produktion, finns det små parametrar som kan påverka mycket när det kommer till energiförbrukning. Vad är det som påverkar er energiförbrukning och hur kan de påverka era kostnader och produktion? I denna artikel får du svaren på dessa frågor. 

Standby-läget på ställverk

En av de största anledningarna och fördelarna med energioptimera handlar om att minska användandet av energi. Detta kan man göra på många sätt, där det främst handlar om att förstå vilka maskiner det är som drar mest ström och varför. Om man inte är medveten om var och när ens maskiner drar energi, så kan man lätt bli förvånad när man inser hur mycket energi man spiller utanför ens produktion. Det kan vara allt från maskiner som bara används korta stunder i produktionen, men fortfarande står på hela dagarna, eller maskiner som är i det klassiska “standby-läget”. Genom att mäta och få koll på när ens maskiner används och vilken roll de har i produktionskedjan kan ni också få klarare besked om när det är möjligt att  stänga av maskinerna och därmed också spara pengar och effekt.

Jobba med den mest lämpade maskinen

Kanske är det så att ni har två snarlika maskiner med samma funktioner i produktionskedjan. De kan utföra samma arbete, men beroende på vart de befinner sig i kedjan, kan de prestera olika, och ge dig helt olika resultat och kostnader. Den vanligaste tanken när det kommer till maskiner handlar om att man förutsätter att en äldre maskin är den som är mest törstig på energi, men så är inte alltid fallet. Kanske är det så att den ena maskiner innehåller andra komponenter, vilket gör den mer lämpad till ett visst steg i er produktion. Genom att se och förstå varje maskins individuella behov och prestation kan du ge dem de rätta förutsättningarna för att göra ett riktigt bra jobb.

Arbeta aktivt med ställverk och onödiga effekttoppar

Undvik onödiga effekttoppar

Genom att övervaka effektuttaget kan ni inte bara stämma av ert abonnemang mot er faktiska användning, utan också undvika onödiga toppeffekter när de närmar sig. Genom att undvika böter, oförutsedda driftstopp och ett allt för högt satt abonnemang, kan ni lätt tjäna in de pengarna som det kostar att installera ett system som mäter av elanvändningen i er produktion. En investering väl värd för att garantera tillgänglig effektkapacitet till produktionen.

Är du nyfiken på vad vi på SenseNode kan göra för dig och ditt företag? Tveka inte att kontakta oss här.