Effekttariffer – vad är det och hur påverkas tillverkningsindustrin?

3 april 2025

Energikostnader är en stor utmaning för tillverkningsindustrin i Norden. Under de kommande åren införs förändringar i hur elnätsavgifter beräknas, i form av så kallade effekttariffer. För företag med hög elanvändning innebär detta nya spelregler som påverkar kostnaderna direkt. Den här artikeln går igenom vad effekttariffer är, vilka förändringar som är på gång – främst i Sverige – och hur de påverkar stora tillverkande företag ur ett kostnadsperspektiv. Vi förklarar också varför det kan bli dyrt att inte ha koll på sin effektanvändning och varför kontinuerlig, högupplöst mätning är nyckeln till framgång.

Vad är effekttariffer?

Effekttariffer innebär att man betalar för nyttjandet av elnätet baserat på effekt (kW) – hur hög den samtidiga belastningen är – i stället för enbart total energi (kWh). Till skillnad från en vanlig energitariff (öre per kWh), där kostnaden beror på hur många kilowattimmar som förbrukas, påverkas effekttariffen av hur hög effekt som tas ut under korta perioder. En enda kraftig effekttopp kan alltså driva upp kostnaderna, även om den totala energiförbrukningen inte är särskilt hög

Kommande förändringar i Norden (främst Sverige)

I hela Norden ser vi en tydlig trend att införa effekttariffer, och Sverige går i bräschen med konkreta krav. Energimarknadsinspektionen (Ei) har beslutat att alla svenska elnätsföretag senast 1 januari 2027 ska införa en prismodell som inkluderar en effektavgift. Redan idag har flera elnätsföretag i Sverige någon form av effekttariff, och resten väntas följa inom de närmaste åren.

 

Den bakomliggande drivkraften är samhällets ökande elektrifiering. När många använder mycket el samtidigt uppstår effekttoppar som belastar nätet. Effekttariffer är tänkta att ge kunder mer korrekta prissignaler – så att de kan flytta sin elanvändning till timmar med lägre belastning. På så vis utnyttjas befintlig nätkapacitet mer effektivt och kostsamma nätutbyggnader kan delvis undvikas.

Hur påverkas tillverkande företag?

För stora tillverkningsföretag med hög elförbrukning kan effekttariffer leda till att verksamhetens förbrukningsmönster blir avgörande för kostnadsbilden. Två fabriker med samma årsförbrukning (kWh) kan få helt olika elnätskostnader beroende på deras effektprofiler. Den fabrik som lyckas jämna ut sin elanvändning över dygnet och veckan kan i vissa fall få lägre avgifter, medan en konkurrent som drar mycket el under höglasttid kan drabbas av högre kostnader.

 

Effekttarifferna debiteras ofta baserat på den högsta uppmätta effekten (kW) per månad. Detta gör att enskilda energikrävande händelser – såsom uppstart av flera tunga processer på samma gång – kan orsaka en effektspik som höjer kostnaden avsevärt. För energiansvariga och ledning är det därför viktigt att analysera företagets effektbehov och undvika onödiga toppar genom att exempelvis sprida ut energikrävande processer över tiden.

Varför det blir dyrt att inte ha koll på sin effektanvändning

Att inte aktivt följa och styra sin effektanvändning kan bli dyrt i det nya systemet. Historiskt har fokus legat på att minimera energiförbrukningen (kWh), men nu blir också den samtidiga förbrukningen (kW) en kritisk faktor. Saker som var en icke-fråga tidigare, som att starta all tung utrustning direkt på morgonen, kan nu leda till höga avgifter.

 

Exempel:

Oförutsedda kostnadstoppar

Enstaka effekttoppar kan driva upp månadens kostnad, vilket ofta upptäcks först när fakturan anländer.

Onödiga avgifter

Utan aktiv övervakning och laststyrning betalar man mer än nödvändigt. Att belasta nätet under höglasttid är särskilt dyrt.

Risk för felinvesteringar

Utan effektdata kan man över- eller underdimensionera sin effektanvändning. Det kommer bli mer lönsamt att köpa utrustning med jämnare belastning, utan höga toppeffekter.

Kontinuerlig mätning – nyckeln till kontroll

Det enda sättet att effektivt hantera effekttarifferna är att mäta elanvändningen noggrant och kontinuerligt. De nya smarta elmätarna möjliggör mätning med hög upplösning (t. ex. per 15 minuter) och ger därmed tydliga data om när och var effekttoppar uppstår.

För att lyckas bör ni:

1.
Ha täta mätintervall

Samla in detaljerad förbrukningsdata, gärna för olika delar av anläggningen.

2.
Analysera förbrukningsmönstret

Identifiera vilka processer eller maskiner som bidrar mest till topparna. Sätt sedan larm på dessa och få möjlighet att agera innan det är för sent.

3.
Vidta åtgärder utifrån data

Lägg om schema, sekvensstarta maskiner, använd energilager eller annan laststyrning för att undvika effekttoppar.

Det kommer bli dyrt att inte mäta sin effekt

Effekttarifferna är här för att stanna och kommer beröra alla större elkonsumenter i Norden. För energiansvariga och ledningsgrupper är uppmaningen tydlig: sätt er in i vad effekttariffer innebär och arbeta proaktivt med att jämna ut effekttopparna. De företag som mäter, analyserar och optimerar sin effektanvändning kan hålla kostnaderna i schack, medan de som ignorerar utvecklingen kan drabbas av oväntade kostnadsökningar.

Källor

Energimarknadsinspektionen (Ei) – Krav på nya effekttariffer.

Energiföretagen – Information om effektavgifter och nätregleringar.

Gävle Energi – Exempel på effekttariffer och hur de tillämpas.

Statistik från Ei (2025) – Andel elnätsbolag som infört effektavgift.

Exempel från Finland och Norge – Internationella erfarenheter av effekttariffer.

Redo att energieffektivisera?

Boka demo för att se hur SenseNode kan tillföra kompetens och data till arbetet med energieffektivisering. 

Boka möte

Utforska gratis demokonto

Jag önskar ett demokonto för att testa och utvärdera Energy Analytics.

Demokonto

Formuläret inskickat! Du kommer få ett mail med inloggningsuppgifter. Det kan ta några timmar.