Fågelfors Pellets – Optimering av pelletstillverkning genom energiövervakning

Fågelfors Pellets stod inför utmaningen att optimera sin pelletstillverkning och energianvändning i en bransch där effektivitet är nyckeln till lönsamhet. Genom att implementera ett omfattande energiövervakningssystem fick företaget djupgående insikter i sin produktion. Detta ledde till bättre beslutsunderlag för produktionsplanering, förbättrat underhåll och mer exakt intern prissättning. Resultatet blev en märkbart effektivare drift och ökad lönsamhet.
Om Fågelfors Pellets

Fågelfors Pellets (fd. Bitus) är ett företag specialiserat på pelletstillverkning och träbearbetning. Med anläggningar som inkluderar både hyvleri och pelletsfabrik, står Fågelfors Pellets inför utmaningen att optimera sin produktion och energianvändning under varierande förhållanden. 

Utmaningen

I en bransch där energikostnader och effektiv resursanvändning är en avgörande faktor för lönsamheten, stod Fågelfors Pellets inför flera komplexa utmaningar. För att fortsätta vara konkurrenskraftiga behövde de få en bättre bild av sin energianvändning samt förstå var i de olika delarna av produktionen energin förbrukades. Dessutom behövde de svar på flera kritiska frågor: 

Lösningen

För att adressera dessa utmaningar implementerade Fågelfors Pellets energiövervakning. Systemet installerades för att: 

Kristofer Lind, före detta platschef på Fågelfors Pellets, tycker att samarbetet har fungerat mycket bra och att systemet har gett dem värdefulla insikter som de inte hade kunnat få på annat sätt.

Implementering och användning

Fågelfors Pellets implementerade energiövervakningssystemet med syftet att få en helhetsbild av sin produktion. Separata övervakningssystem installerades i var och en av de tre produktionslinjerna, vilket gav dem möjlighet att jämföra och analysera energiförbrukningen mellan olika processer. För att förstå torkningsprocessen installerades energimätare för värmeproduktionen samt temperaturmätare i torkarna. Detta möjliggjorde en noggrann övervakning av torkningsprocessen, som är särskilt energiintensiv och känslig för yttre förhållanden.

 

 

För att effektivt utnyttja den insamlade datan visas informationen i realtid på skärmar i produktionen. Detta underlättar snabb identifiering av problem. Veckovisa uppföljningsmöten infördes, där data analyseras för att driva kontinuerliga förbättringar och öka personalens medvetenhet om energianvändningen. 

Resultat och insikter ​

Implementeringen av energiövervakningssystemet ledde till flera viktiga insikter och förbättringar: 

Optimerad pelletstillverkning

Systemet hjälpte Fågelfors Pellets att hitta brytpunkten för när det blir för dyrt att torka sågspån under kalla förhållanden. Detta leder till underbyggda beslut om när produktion bör pausas eller återupptas, vilket ger en mer effektiv och lönsam drift.

Detaljerad kostnadskalkyl

Den insamlade datan möjliggör en detaljerad analys av produktionskostnader för olika dimensioner och typer av råmaterial. Insikten blev att hyvleriet var dyrare att driva än vad som tidigare beräknats, vilket gav underlag för strategiska beslut om verksamhetens framtida inriktning.

Förbättrat underhåll

Genom realtidsövervakning av pelletspressarnas effektförbrukning kunde problem, som exempelvis slackade remmar, upptäckas tidigt. Detta underlättar förebyggande underhåll, vilket minskar risken för allvarliga maskinhaverier och ökar anläggningens totala drifttid.

Optimerad intern prissättning

Baserat på den noggranna kostnadsanalysen visade det sig att den interna prissättningen mellan anläggningar behövde justeras för att bättre återspegla de verkliga kostnaderna. Resultatet är en mer rättvis och transparent intern ekonomi inom företaget.

Sammanfattning

Genom att implementera ett omfattande energiövervakningssystem kunde Fågelfors Pellets få en detaljerad och exakt bild av sin energiförbrukning och sina produktionskostnader. Detta ledde till bättre beslutsunderlag för produktionsplanering, underhåll och intern prissättning. Systemet har visat sig vara ett värdefullt verktyg för att optimera verksamheten och öka lönsamheten. 

Boka demo