Industri 4.0

Industri 4.0 och den smarta fabriken är ämnet på allas läppar. Men vad betyder det egentligen och vilken skillnad kan det göra för dig och ditt företag? Lugn, det är inte så komplicerat som det verkar! Häng med så ska vi förklara hur du och ditt företag ställer om till framtidens produktion.

En industri där allting är uppkopplat

Låt oss börja med att reda ut vad Industri 4.0 egentligen betyder. Kärt barn har många namn brukar man säga, och i det här fallet är det verkligen sant. Oavsett om du har hört kollegorna prata om Industri 4.0, den fjärde industriella revolutionen, IIoT, eller den smarta industrin, så syftar alla på samma sak. Den digitala och uppkopplade fabriken. En fabrik där alla maskiner och system pratar med varandra, där du kan effektivisera och får bättre kontroll på alla led i din produktionskedja. 

En smart fabrik helt enkelt!

En effektiv och proaktiv verksamhet

Att maskinerna och komponenterna i en fabrik pratar med varandra är inte bara bra ut en effektivitetssynpunkt, utan det gör också att du kan få ut korrekt data från din produktion, utan att du för den delen behöver lägga arbetstimmar för att få fram den. 

I den uppkopplade fabriken pratar maskiner och människor med varandra på ett sätt som möjliggör att du kan få nödvändiga insikter och fatta rätt beslut med rätt underlag. Allt för att skapa en så effektiv och proaktiv verksamhet som möjligt. Detta gör att din personal kan spendera tid på det som faktiskt gör skillnad och jobba smart, istället för att hela tiden vara reaktiva och släcka bränder.

Även inom el- och energiförbrukning är vinningarna stora. Med en uppkopplad fabrik har du möjlighet att övervaka din energiförbrukning och kartlägga hur elanvändningen påverkar era kostnader. Du kan få hjälp att förutspå effekttoppar men också hitta maskiner som står på och drar energi när de egentligen inte används. 

En strategi istället för en lösning 

Som du kanske förstår så är fördelarna med en uppkopplad fabrik många, och det viktigaste är att du funderar på vad det skulle innebära för ditt företag. Detta är inte bara är en lösning utan en strategi. Det är något som ska och behöver genomsyra hela företaget. 

Kanske innebär det en trygghet i att produktionen hålls igång så som det är tänkt, eller så handlar det om att förenkla ditt arbete med automatiska rapporter. Kanske innebär det en minskad kostnad på grund av systematisk driftövervakning i realtid som kan undvika oplanerade driftstopp. Eller att du har möjlighet att bidra till arbetet för effektivare energianvändning och sänka era kostnader genom noggrann energiövervakning. Möjligheterna med en uppkopplad industri är oändliga.

Vill du veta mer?

Är du nyfiken och vill veta mer om hur SenseNode kan hjälpa dig och ditt företag på er Industri 4.0 resa?